Studio Alphie

Kaj je Glam in kako sem prišla v squad?

Kot veš, sem pred leti plesala Tribal fusion, moderno različico orientalskega plesa. Če si ta del mojega življenja zamudil/a, klikni na to modro osvetljeno in podčrtano verzijo plesa zgoraj in si oglej 180cm veliko “nohtarco” kako miga z boki. To zvrst sem plesala osem let, a dobri dve leti nazaj s plesom tudi zaključila, vse več drugih obveznosti in skrb za rastočega Alphieja terja pač svoje.

No, v sami plesni skupini sem spoznala mojo madam Glam, Uršo. Kako sva od tega:

Z Uršo sva v zadnji vrsti, ona je prva z leve, jaz pa druga z desne.

prišli do tega:

pa razložim v naslednji zgodbi. Ne skrbi, v zgodbo niso vključeni talent skavti, X faktor ali Trump.

Urša je ravno tako moja stranka v salonu že tri leta in ko sem nehala plesat, mi je med terminom enkrat rekla, da ji je zelo žal, ker sem odnehala in če si želim mogoče zamenjati zvrst plesa, se lahko preizkusim pri njej, saj je pred leti (beri leta 2014) osnovala svojo plesno skupino, ki se predstavlja pod imenom Glamsquad burlesque. Če poznaš film Burlesque, v katerem igrata Cher in Christina Aguilera, si približno lahko predstavljaš, kako vse to pri Urši tudi zgleda. Le da je še bolje. Mnogo bolje.

Problem je bil sledeč: nisem si želela it takrat v novo skupino, ker sem ravno nehala plesat pri prejšnji, da imam več časa za podjetje, poleg tega da nikoli nisem osvojila odrske samozavesti, ki jo za burlesko potrebuješ. Nisem rekla, da imam pogled kot jelen sredi avtoceste, ga pa gledam z jase in si mislim: “Mat’r si pogumen, da si sploh pogledal čez ograjo!”

Previjmo naprej do lanskega leta, smo ravno dobro vstopili v mesec december. Vsaka, ki je bila vsaj 1x pri meni, ve, da med termini vedno nekaj “pojčkam”, menjam tekst pesmi in priredim nekaj v zvezi z nohti ipd. Od nekdaj sem res rada pela, čeprav nekega konkretnega glasbenega predznanja nimam. Celo osnovno šolo sem pela v pevskem zboru (hvala učiteljica Medved, ker ste me zalotili med lumpanjem po šoli in porinili nazaj v pevski razred z notami v rokah, s katerimi sem neopazno skrivala lastno sramoto), imela nenapovedane pevske nastope s polpriprtim oknom za sosede, mami sem krompir iz garaže nosila 15min. kasneje kot ponavadi, ker je bila tam krasna akustika in kasneje so bile vsaj polurne prošnje družbe, da jim kaj zapojem. To je približno to, kar se tiče izkušenj.

No, tisti dan, ko je bila Urša pri meni, sem res precej “pojčkala” in me je nič hudega sluteč vprašala, če jaz drugače dejansko kaj pojem oz. znam pet. Njen pogled mi je povedal vse. Hudomušno se je nasmehnila, jaz pa v strahu nazaj odgovorila, da nekaj pa znam. Takrat je namreč pripravljala decembrski Glam squad night 2018 in rekla, da potrebujejo pevko za uvodno točko, ki bo ultra kičasta in bi bila ravno pravšnja za to.

Po eni strani sem se res razveselila, ker je bila moja skorajda življenjska želja, da pridobim to odrsko samozavest, po drugi strani pa je privolitev predstavljala toliko več problemov, da me je prijela groza. Kot rečeno, nimam nekih izkušenj, z mikrofonom sem imela vsakič neke težave (ne slišim se in ne, ne bom si zatiskala ušesa med petjem kot Mariah Carey niti imam njene glasovne razsežnosti), da samega besedila niti ne omenjam. Tako kot sem pa jaz neobremenjena z besedilom, take osebe pač še nisi spoznal/a. Zakaj misliš, da me je vsakič družba pol ure prosila, da kaj zapojem? Ker me je bilo sram, da teksta 30 let stare pesmi ne znam 100% in vsi poslušajo mojo verzijo. Prepričana sem v to, da vsi, ki ne znajo peti, znajo besedila v nulo in ta smešen strah me paralizira vsakič.

No v glavnem, zdaj, ko se zavedaš vsega in veš, da sem kljub vsemu temu pristala, je jasno, da je želja premagala strah, tako kot bi moralo vsakič biti v življenju, če si česa reees želiš. Najbolj smešno je to, da je Urša popolnoma neobremenjeno rekla: “Super, pridi na generalko, nauči se besedilo in ne skrbi. Če rata, super, če ne, je pa itak burleska in bo tudi top izpadlo! Mam lepo obleko zate, dve celo in glede na to, da za prvi komad že vem, kaj boš pela, si izberi še enega sama. Rabimo še nekaj, da se lahko preoblečemo v miru med nastopi, sej veš kako je.” Urša je nora, res, ampak nor bi tudi bil, da ji ne zaupaš, to se neke posebne pedagoške sposobnosti, ki jih poseduje.

Prišla sem na generalko in spoznala vse punce, ki so me izjemno toplo sprejele. Ne predstavljaš si kakšen blišč je to, pa dodatki, make-up, frizure… vse si same naredijo, nekatere so celo samostojno ustvarile kako točko, samozavesti na kupu in pripravljene za izvoz na Kitajsko. Če mi ne verjameš, poglej:

Čas je bil, da se tudi jaz preizkusim s prvo pesmijo “It’s the most wonderful time of the year”, s stiskanim besedilom v roki in wau! Opisat ne morem občutka, to bo moja pesem za vse večne čase, ker je to res bil najbolj čudovit čas v mojem življenju! Slišala sem se med petjem, mikrofon mi ni delal težav in tudi besedilo ne. Punce so pritekle iz garderobe in ena je komentirala: “Wau Vesna, sem mislila, da je to playback!” Ker sem cmera, sem se v instantu zasolzila, Urša je pa prihitela nasproti in rekla: “No, a se končno nehaš sekirat in odpoješ to danes, ker ti je šlo super!”

Fant je bil presenečen in nestrpen hkrati, da mi na koncu večera dočara, čemu je bil priča, zato me je na skrivaj snemal in oddahnila sem si, ker je tako dobro vse izpadlo.

V ameriških filmih bi rekli: “Vse ostalo je zgodovina..” Sicer enoletna pa vseeno. Letos marca smo obudile njihov nastop “Hei big spender”, kjer sem imela pevski in po dolgem času tudi plesni del. Problem je pet in plesat na tako kompleksno glasbeno podlago; če bi en takt z besedilom zgrešila, bi točka res izpadla kot prava književna burleska, a se je na srečo vse izšlo.

Verjetno te zanima, kdaj bo naslednji nastop in kam nas lahko prideš gledat. Skupina in njena prepoznavnost sta tako narasli, da so v KUD Prešeren organizirani redni nastopi vsak mesec pod imenom Mesečnica kabaret in razpisane dogodke lahko spremljaš tukaj.

Če želiš našo odrsko umetnost deliti kdaj z drugimi ljudmi na kaki zabavi, koncertu ipd., je nastop možen v obliki najema ene ali več točk, pripravimo pa lahko tudi celoten večerni program – predstavo. Po želji naročnika vključimo tudi pevske točke in povezovalca dogodka. Za več informacij pa klikni tukaj.

V vsakem primeru lahko obiščeš spletno stran ali Facebook stran, kjer boš res vedno na tekočem. Večina mi namreč piše po objavljenem nastopu, kdaj bo spet kak in zakaj nič ne objavim. Bolj javno od tega ne gre. Spremljaj, pridi in me/nas med nastopom z glasnim navijanjem preseneti!

Hvala Urša za tako edinstveno priložnost, hvala vsem puncam Glamsquad burlesque za dobro energijo in nepozabne, neprecenljive Mastercard momente ter nenazadnje tudi hvala naši fotografinji Anji Burgar, ki vedno dostavi tako lepe slike, da se bomo še na stara leta lahko šopirile 😀

Loading