Studio Alphie

“Gel mi je uničil nohte.”

Ta stavek je eden od mojih ljubših. Med njimi sta tudi: “Zihr bom mela ful tanke pa poškodovane nohte pol.” ter najljubši: “Rada bi si dala nohte dol, rabim mal premora, saj veš, da nohti zadiiiihajo.” Prisežem, če bi vsi ti trije stavki skupaj stali 50 centov, v letih delovanja, kolikokrat sem jih slišala, bi se lahko v bančnem izpisku tekmovala z Bill Gatesom. Sploh ta zadnji, da nohti zadihajo – moj Bog, kdorkoli si je to izmislil, je dodobra poskrbel, da se je to razširilo naokoli in tej osebi bi definitivno rada častila celodnevno razvajanje s kosilom vred v Orhidelii. Resno.

Veselim se, ker bo letos septembra že desetletje mimo od izdelovanja nohtov, a me to neznanje podkrepljeno z domiselnimi stavki prav straši. Vsaka nohtna stilistka, ki bi rada ostala “na vrhu”, skrbi za to, da se nenehno izobražuje ter dela s kvalitetnim materialom. Dobra manikerka bo vedno skrbela za vaš naraven noht in je vsak strah za poškodbe zaradi nošenja gela popolnoma odveč. Prvo vprašanje, ki se vam po stavku “Gel mi je uničil nohte.” mora poroditi, je, na kakšen način si jih je oseba odstranila – sam svoj mojster s pilico ali profesionalno v salonu, to je najpomembnejša razlika.

Dejstvo pa je, da večina strank pozabi na to, v kakšnem stanju so njeni nohti bili pred nanosom gela. Večina se je namreč odločila za gel ravno zato, ker so se nohti plastili, bili šibki in lomljivi. Po odstranitvi se velikokrat potarna “Joj kako tanek in mehek/upogljiv je”, a so z meseci/leti nanašanja gela pozabile, da je naraven noht pravzaprav točno tak. Ko se gel profesionalno odstrani z naravnega nohta, je res le-ta vseeno malce mehkejši, a se s pravilno oskrbo že ob sami odstranitvi gela trdota lahko povrne v tednu dni. Tudi stavek, da nohti “zadihajo” je vsekakor neresničen, saj so gel materiali polnjeni s kisikom, kar lahko opazite v sami masi lončka, ko jo s spatulo premešate. Pomembna je le vaša osebna odločitev: ali si boste leta in leta izdelovali nohte ali se pa sami, zaradi lastnih preferenc, odločite za premor; nohti pa skupaj z vašo najljubšo manikerko že tako ali tako dihajo 🙂

Jaz si premora z gelom nisem privoščila že 13 let (zadnjih deset let si jih delam sama, slika je nastala med izdelavo ruskega mandlja pred dvema dnevoma za kozmetični sejem 2017) in mi zadnjič hudomušno stranka pripomni: “Joooooj, kak’ so pa potem tvoji uničeni?!” Švigne mi skozi glavo mali milijon misli, med drugim: a) kako lahko promoviramo gel, če ti materiali niso dobri za naše nohte, b) kakšna reklama sem jaz, če hodim po svetu z uničenimi, c) kako mi lahko ona zaupa svoje nohte, če “ve”, da bodo njeni nohti po odstranitvi uničeni… Nekaj časa sem mežikala, preden sem skobacala iz sebe odgovor, ker me je vprašanje tako presenetilo… Zato vam še enkrat na srce polagam: tukaj je najpomembnejša le izbira manikerke, ki dela s kvalitetnimi materiali, se redno izobražuje ter pazi, da vaše nohte ne prepili, vsa ostala skrb je popolnoma odveč.

Vsekakor še ena stvar, ki je odjeknila na vseh možnih portalih in se mi zdi prav, da se je dotaknem, je ta, da so uv/led lučke nevarne za zdravje ter lahko povzročijo raka. Resno? Naprošam vas, da ste do vseh informacij malce bolj kritični, ni potrebno vsemu in vsem verjeti, preverite sami ali pa pri nekom, ki se na podano informacijo vsaj malce spozna. Pred nekaj meseci je bil prispevek v oddaji Preverjeno glede teh šokantnih informacij, ki jih v spletni prostor spuščajo najstniki, ki so spoznali kako z neresnicami in malce google click-ov lahko hitro zaslužijo. Vsaka, ki si je vsaj malce ogledala lučke, s katerimi delamo manikerke, je videla določene oznake; lučka z močjo 36 ali 48W ni niti blizu solariju, s katerim nas tako radi primerjajo; osnovna solarijska moč seže od 600W dalje, a se tudi z nekaj minutnim obdelovanjem gela v omenjenih lučkah še vedno ne približamo takim številkam, ravno tako pa zaradi uveljavljenih standardov in rednih pregledov tudi solariji niso nevarni. Poleg tega smo vsi, ki smo se udeležili varstva pri delu, bili opozorjeni na CE znak, ki se nahaja na vseh tehničnih napravah – ta pomeni, da je naprava bila uradno preizkušena in je potrjeno varna za uporabo.

Upam, da sem s prispevkom pomagala komu, ki se je kdaj srečal s kakšno od naštetih trditev in razblinila vsaj nekaj dvomov, ki so po nepotrebnem nastali.

Loading