Studio Alphie

Fill & form by MN – prihodnost salonskih nohtov?

Prejšnjo soboto, 3. 3. 2018 sem bila povabljena na predstavitveni tečaj novega materiala, Fill & form by Mystic nails. Tamara in Stane Cvelbar, glavna distributerja za znamko En Vogue in Mystic nails, sta organizirala ta prijeten triurni “teorija – praksa” tečaj v številčno obvladljivi skupini, ki je medseboj podelila dosedanje znanje in izkušnje. Novi material je načeloma bil na voljo že kmalu po novem letu, a sem se vseeno odločila počakati na izobraževanje, saj zaradi preteklih izkušenj z nepoznanimi stvarmi ne maram zapravljati časa in delati začetniške napake, raje material pobliže preučim in potem vsaj malce bolj izkušeno čaram dalje.

Novi material se imenuje acryl gel, kar naj bi bila mešanica med akrilom in gelom, nek super truper hibrid, ki je pobral vse prednosti omenjenih dveh. Namesto monomerja (v prvotnem akrilu vezivo za akrilni prah) uporabljamo cleaner, ki nam pomaga oblikovati to gosto teksturno gel pasto. Za nanašanje uporabljamo koničast čopič, spatulo in tehniko tapkanja. Med drugim je zanimivo tudi to, da je pakiran v 30g lončkih, saj nekatere znamke uporabljajo tubo, a je Tamara pripomnila, da je poleg nekontroliranega doziranja tudi izkoristek bistveno slabši in veliko materiala ostane ujetega notri. Akril gel je zelo lahko obvladovati, nudi neomejen čas oblikovanja, po graditvi in oblikovanju nadaljujete z uv barvo po vašem izboru, kompatibilen je z drugimi geli, hitro sušenje pod lučko (UV min. 36W: 1 min., LED: 45 sec., CCFL: 80 sec.) brez pekočega občutka, ima disperzijsko plast, ne rumeni ter ob osvojitvi tehnike omogoča zelo hitre korekture.

V čem se razlikuje od prejšnjih materialov?

Gel se suši v lučki, od znamke do tipa gela se razlikuje v procentu kisline (povzroča pekoč občutek ob polimerizaciji) ter gostoti, a je v vsakem primeru tekoč, nanaša se s klasičnimi manjšimi čopiči (sintetična ali živalska dlaka) in vleče/nitka po nohtu, z lahkoto se pili in oblikuje/podaljša noht tako z umetno konico kot s šablono. Je fleksibilen in dokaj trpežen, a zlomljeni nohti niso izjema, kljub temu je ponavadi poškodovan le gel, redkeje tudi naraven noht.

Akril je eden prvih materialov, s katerim so se podaljševali nohti v preteklosti. Ne suši se v lučki, temveč na zraku, uporablja se debelejši čopič koničaste oblike (živalska dlaka) in tapka po nohtu, akrilni prah se veže z akril (monomer) tekočino, trša mehanska obdelava, izdelava tanjših nohtov z umetno konico ali šablono, vzdržljiv, a hkrati predstavlja ob kakem močnejšem udarcu dosti večje tveganje za poškodbo tako umetnega kot naravnega nohta.

V preteklosti so ga koristili za dentalne korekcije, a so nohtne stilistke v Ameriki in Kanadi začele preizkušati ta material tudi na nohtih. Kmalu so ugotovile, da je masa groba in pregosta, preveč je bilo piljenja in material je hitro rumenel. Zaradi takih izkušenj z dentalnim akrilom so proizvajalci začutili potrebo po razvoju akrila za nohte. Prve akrilne formule so vsebovale MMA (methyl methacrylate), močna kemična snov, ki je bila pozneje spoznana za škodljivo – nohtne stilistke je po večkratni dnevni uporabi zaradi močnega vonja bolela glava, ravno tako možne vrtoglavice in splošne slabosti. Leta 1974 in 1975 je FDA prepovedal in umaknil s prodajnih polic vse akrilne materiale, ki so vsebovale MMA in tako prisilil proizvajalce v izboljšanje akrilnega sistema. Novi materiali so zdaj brez vonja ter vsebujejo EMA (ethyl methacrylate), isobutyl metakrilat ipd., ki je neškodljiv zdravju. (vir)

Kako je delati s Fill & form akril gelom?

Kljub temu, da mi je prvotno nov akril gel predstavljal velik izziv, se ne sme pozabiti, da sem tudi sama bila uporabnica akrila pred leti, ko sem se šolala pri srbski mojstrici Jeleni Relić. Moj najljubši Kolinski #10 čopič se je kot prava Trnuljčica prebudil iz globokega spanca in končno je bil spet pripravljen za uporabo. Tamara je teoretičen del izjemno dobro razložila in s preteklimi izkušnjami mi delo enostavno ni povzročalo toliko težav.

Pogoste napake delamo pri nanosu, saj zaradi gel navad namesto tapkanja rade vlečemo/nitkamo produkt po nohtu, kar povzroča nabiranje mase med ščetine čopiča; premalo navlažen čopič s cleanerjem ravno tako povzroča kopičenje mase med ščetine čopiča; ko se približujemo obnohtni kožici s tapkanjem preblizu le-te nevede rinemo maso pod kožico, kar bomo kot dvig mat. opazile šele ob narastku čez nekaj tednov.

Po končanem tečaju sem nakupila material in kljub temu, da je bila sobota, sem bila na mejiiii med lepo preživetim prostim časom in odhodom v salon. Hvala Bogu za partnerjevo podporo, ki razume mojo strast do tega dela in spremlja konstantno borbo proti stavku “kovačeva kobila je vedno bosa”, saj me je brez težav pustil oditi v salon, da sem ostalih devet nohtov izenačila s tistim demo nohtkom, narejenim na tečaju. Trajalo je pet ur, a sem uspela v tem času odstraniti stare nohte in šablonsko s “pinch”-anjem podaljšati nohte na obeh rokah. Z novim materialom sem preizkusila tehniko “baby boomer” ter celotno zadevo objavila prek story-ev na Instagramu. Odziv je bil nor in kljub temu, da sem bila dokaj zadržana glede vkomponiranja tehnike v že zastavljene termine, sem bila parkrat ta in prejšnji teden postavljena v situacijo, ko je bilo enostavno preveč mikavno, da zadeve ne preizkusim.

Rezultat? Res sem navdušena. Sistem mi ni vzel nič več časa kot ponavadi, ko dojameš, koliko mat. za določeno dolžino moraš zajet in osvojiš tehniko tapkanja, zadeva lahko postane neverjetno hitra.

Končni izdelek:

Loading